Guldes blog

Livsstilsblog om interesser, liv og tanker fra en nørdet multipod guldfiskepige

Egoisme og selvfedme, men hvad er det?

Egoisme, egoisme, og selvfed egoisme. Jeg synes jeg hører det hele tiden for tiden. Ud over det hele! Men hvad er det så egentlig? Hvad betyder egoisme - og hvem er det der er det? Jep, jeg besluttede mig for at lave en lille nerd-search. Og som altid starter jeg selvfølgelig med at slå ordene op i min altid medrejsende og elskede ordbog: ordnet.dk.

egoistisk
tilbøjelig til kun at tage hensyn til sig selv og sine egne behov og interesser (selvisk, egennytig)


selvfed
som opfatter sig selv som smart, god, dygtig el.lign, især brugt om yngre personer eller nedsættende


Det minder mig i grunden om et klip fra et show, som er med i en af Grinebider-samlingerne, og som jeg, min bror og min familie elsker. Det foregår på en gade, på en bænk, hvor to gamle fjolser af et par mænd, som sagtens kunne være et par hyggelige farfædre, sidder og snakker og sludre sammen om koner, ostermadder, guldfisk og alt muligt andet. Og så kommer de ind på noget med at dele:

"Hvis du havde 2 millioner, ville du så give mig den ene?"
"JA! Og hvis du havde 2 biler, ville du så give mig den ene?"
"JA! Og hvis du havde 2 skjorter, ville du så give mig den ene?"
"NEJ!"
"Men hvorfor ikke!?"
"Fordi jeg HAR 2 skjorter!"


Det er jo i virkeligheden et ganske godt billede på den egoisme mange af os har, men ikke vil stå ved. Det er så let at SIGE, at man vil give, eller påstå man er god til at dele... hvis det bare er i tankerne det skal foregå. Så skal det dog hurtigt bemærkes, at jeg skam også har mødt mennesker, der er så lidt egoistiske, at det er direkte usundt for dem selv. De får somregel af vide, at de skal lære at tænke noget mere på sig selv..

Ja, tænk engang, man kan også være for lidt egoistisk

I min søgning kom jeg så tilfældigt forbi en test med titlen "TEST: HVOR EGOISTISK ER DU?" fra viunge.dk, og det lød jo lovende oplysende, så det kunne vel ikke skade at prøve den. Ifølge den var jeg "GOD TIL AT TÆNKE PÅ ANDRE.", og skulle, netop som jeg beskrev før, passe på med ikke at blive for anti-egoistisk og selvudslettende. Der kan man bare se, og mig der ellers betrager mig selv som temmelig, bob-bob, midt-imellem egoistisk, fordi jeg er ærlig overfor mig selv og fordi jeg har haft erfaring med at ingen alligevel takker dig for at være selvudslettende (er i interesseret i disse erfaringer, er det noget af det jeg har behandlet i mine tidligere indlæg Min indre dæmon og Løgner!? Nej ikke mere...). Så er det sagt. De irritere sig måske, hvis du bliver for egoistisk, men ryger du i den anden grøft, er der ingen der bemærker det, og hvem kommer det så egentlig til gavn?

Hvor egoistisk er du? fra ViUnge.dk

Nu skal man sevfølgelig ikke tage den slags resultater for alvorligt, dels fordi testen kommer fra ViUnge, og ikke en psykolog, og dels fordi vi som jeg nævte før, har tendens til gerne at ville gøre os bedre end vi egentlig er... særligt når det ikke koster os noget. Testen er et stjerne eksempel på netop det, fyldt med spørgsmål som "Hvis du vandt en million.. Hvis din veninden fik en kæreste.." hvis.. hvis.. hvis.. Hvad jeg havde 2 millioner måtte I da gerne få den ene - men hvad er sandsynligheden for det sker? Så det kan jeg jo sagtens sidde her og skrive.. og hvis det alligevel skulle ske, så blev det først rigtigt interessant? For ville man så virkelig stå ved sine ord? Eller være som manden med de 2 skjorter?

"JA! Og hvis du havde 2 skjorter, ville du så give mig den ene?", "NEJ!", "Men hvorfor ikke!?", "Fordi jeg HAR 2 skjorter!"


Så findes der også de situationer, hvor omgivelser og andre tvinger dig til noget, andre vil betrage som egoisme. Som din kære farmor, der nægter at lade dig gå, før du har taget imod mindst en 20'er for at handle ind, eller fordi hun lige var i humør til at forkæle dig. Eller din kære far, der nægter at lade dig arbejde gratis, selvom du gladeligt havde gjort det hvis han bad om det eller ikke forbød det, fordi du holder af ham. Bin there, don that. Er det så virkelig egoisme? Eller nogen der dømmer dig, uden at vide hvordan sagen egentlig står til? Har vi så ret til overhovedet at dømme nogen, når vi ikke kan se, hvad der går for sig i baglandet, eller under huden oppe i hovedet?

Og så er der det med selvfed... Er man nødvendigvis selvfed, fordi man er egoistisk? Nu har vi jo lige været igennem, at egoisme er en nødvendighed. Hvis du ikke er egoistisk nok til at indtage mad og vand hver dag (eller bare en gang imellem), så overlever du ikke. Egoisme holder os i live - det er det den er interesseret i. Så skal vi bare passe på, den ikke tager overhånd, så den kommer til at gå ud over andre ved fx. at spise AL maden. Eller al det GODE af maden. Egoisme er ikke, at spise af det gode først... Men at spise alt det gode, før nogen andre har chance for at komme til, det er egoisme. Første gang smørrebrøds faddet bliver sendt rundt, at fylde tallerknen med det med det dyre pålæg. Eller rippe slikskålen for de gode/dyre/store stykker, første gang den bliver sendt rundt. Så udvikler det sig til den slags gribbe-lignende slagssmål jeg afskyr.

Dele fælles slikskål

Jeg har aldrig været den store fan af fælles-slikskål. For der sidder somregel altid en, der gør netop det, og så bryder baladen løs. Så sidder man og vogter over hinanden, og venter på at dømme hinanden, når nogen tager noget. Så kan man, når man som jeg holder af at spise i roligt tempo, godt få problemer. Fordi skålen er tom efter 5 min. måske. Eller fordi folk synes man spiser for langsomt, og ikke kan vente på skålen skal sendes rundt igen. Nej, jeg har altid været fan af at opdele i portioner. Så ved man hvad der er mit, og kan tage det stille og roligt. De andre kan tømme deres skål i én mundfuld, om de vil, og jeg kan få lov til at tage god tid om min. Egoisme? Måske, men jeg synes bedre om den måde. Så er der ingen der snyder... Ingen der ødelægger fællesskabet. Og man kan jo altid vælge, når man synes man har fået det man havde lyst og behov få, at dele resten ud til de andre. Det har jeg også prøvet før, så ren egoist er jeg jo heller ikke. Men lidt, bare lidt...

Og så når vi frem til det sted jeg næsten altid ende i mit tankespin. Alt og intet... det holder ikke. Der skal være balance. Balancen mellem for lidt egoisme og for meget... ikke alt eller intet.
Udgivet søndag d. 21. Oktober 2012
2 kommentarer og 4522 visninger

NerdSearch Tankespind Nerd PopularPost

Kommentarer

JHGravatar Jeanette Henriksen 21 Oktober 2012 14:05

Se nu der... Nu sætter du igen tanker igang.. ha ha

Hvad det før mig til ved jeg ikke endnu... det vil tiden vise..

CGravatar Cathrine 21 Oktober 2012 16:01

Ifølge den test er jeg "en lille skule egoist'" og sådan tror jeg også jeg vil beskrive mig selv. Plus jeg faktisk også er meget selvfed. Det syntes jeg ihvertifald selv!

Læg en kommentar

Gravatar
:);):Dx)xP^^":oO:--"+flere-færre
Husk min info med cookie