Guldes blog

Livsstilsblog om interesser, liv og tanker fra en nørdet multipod guldfiskepige

Hjertestarter Kursus

I aften stod den ikke på kumite-træning, men i stedet på Hjertestarter Kursus. Og livredende førstehjælp. Og det var faktisk helt godt at få det repeteret Genofrisket så at sige, selvom jeg dog aldrig før har haft en hjertestarter i hånden, jeg troede jo det var sådan et stort skrummel af en defillibrator, og så er det bare en lille kasse, der jo nærmest er mindre end min håndtaske. To store plastre af et par elektroder der sættes på det ene bryst og maven lige over hoften i den anden side, så strømmen kan komme igennem hjertet, og så ellers et stød der svarer til... omtrent et elefant-hegn sagde han, instruktøren. Og så er de sågar intelligente, de hjertestartere, de måler selv hvorvidt det kan "anbefales at støde" - altså hvis det måler hjerteflimmer. Hvis hjertet er stille, giver den intet, og hvis hjertet slår normalt, heller ikke. Med andre ord kan man faktisk ikke lave fejl Og hellere gøre noget, der måske ikke er helt rigtigt, end ikke at gøre noget, som i hvert fald er dybt forkert, som instruktøren sagde det.

Hjertestarter

Vidste i iøvrigt, at aflåst sideleje er blevet lavet om? Det kaldes nu "afsikret sideleje" og man den arm, som før blev trukket om på ryggen, for at hindre manden i at rulle tilbage, holdes nu strakt ud foran ham. Til gengæld trækker man det bøjede knæ længere op foran manden, for at forstørre vinklen, og derved sikre, at han ikke ruller alligevel. Medmindre det er meningen, fordi fordelen ved den stilling er, at det er lettere at trille manden tilbage til stillingen på ryggen, så man kan fortsætte hjertemassage/kunstigt åndedrag hvis hjertet skulle standse igen.

Hjertestarter trænings dukker
Hjertestarter kursus udstyrProceduren for et uheld lyder som følgende:
1) Skab overblik. Reager og find ud af hvad der sker... stands ulykken. Er der fx en ledning med strøm, skal den slukkes først. Er det et tilfælde med røg eller kuldilte, skal der udluftes, bilen standses osv. Er en mand faldet om på kørebanen, skal han selvfølgelig ind på fortovet.
2) Tilkald hjælp. Hvis der går folk forbi på gaden, så kald dem til, du kan få brug for deres hjælp til fx at hente hjertestarteren, eller aflaste med hjertemassage (den slags er hårdt arbejde i længden).
3) Lyt efter åndedræt og/eller puls. Sørg for at luftvejen er åben (hovedet helt tilbage), det vil også afhjælpe, hvis fx. tungen er blevet slap og er faldet tilbage i halsen, hvor den kan blokkere. I tilfælde med ældre mennesker (med gebis) bør det fjernes, da det i nogle tilfælde godt kan være det, der har blokkeret... Lyt, se og mærk efter åndedræt, ved at holde hovedet tæt mod mund og næse, og skiftevis dreje hovedet og mærke med øreflippen og kinden. Kig samtidig om brystkassen bevæger sig, og lyt efter om åndedraget kan høres. Brug gerne 12 sekunder, for folk med hvilepuls trækker vejret meget langsomt. Brug dog helst ikke meget mere end 12 sekunder, før der reageres...
4) Ingen puls/åndedrag. Så skal der skaffes hjælp. Ring 112, og send (om muligt) en mand afsted efter hjertestarteren. Giv imens hjertemassage: 30 tryk ca. 5 cm ned i brystkassen, med begge hænder placeret mellem brysterne (håndroden af den ene hånd oven på (og sammenflettet med) den anden.) Efter 30 tryk (med et tempo på 100 i minuttet) gives 2 indblæsninger (igen, sørg for at åbne luftvejende), men pas på ikke at gøre dem for store, så lungerne punkteres. Fortsæt massagen til hjertestarteren kommer
5) Tryk start og følg instruktionerne. Låget på kassen fjernes, elektroderne tages ud og klistres fra hinanden, og placeres på de højre bryst, og i den venstre side, og hoften i den anden, som jeg også nævte det... Hjertestareten vil selv vurdere, om der bør stødes eller ikke. Du kan ikke gøre noget forkert...

Livredende førstehjælp - hjertemassage


Vidste i så også, at overlevelses-raten for folk der får et hjertestop uden for hospitalet ligger på bare 10 procent!? Og det lå på bare 6 for et år siden... Og mængden af folk der får netop et hjertestop uden for lægehjælp ligger på 3000 årligt! Det er flere end færdselsulykker og drukneulykker (hhv. 125 og 250), men der er jo også flere mulige årsager til hjertestop. Er uheldet ude, er man dog ilde stedt i Danmark, hvor statistikken siger, at kun hver 10'ende kan livredende førstehjælp (tidligere hver 100'ende). Og ud af dem er der kun en mindre procent, der rent faktisk tør handle. Vi så forsøg, hvor en mand simulerede et hjertestop midt i en gågade, 12 gange prøvede de, og hver gang gik der op mod 10-12 stykker forbi uden at gøre noget. Nogle overvejede det, men opgav så, og andre igen gjorde intet overhovedet. Skræmmende. Jeg håber, at hvis uheldet er ude, vil jeg være i stand til at handle. Men jeg håber i højere grad, at det aldrig vil blive nødvendigt at finde ud af ^^"
Udgivet tirsdag d. 19. Februar 2013
1877 visninger

Helbred

Kommentarer

Læg en kommentar

Gravatar
:);):Dx)xP^^":oO:--"+flere-færre
Husk min info med cookie