Guldes blog

Livsstilsblog om interesser, liv og tanker fra en nørdet multipod guldfiskepige

Lidt om god transport-etikette

Hvorfor nu det mærkelige emne? Jo, for nogle mennesker lader til at have behov for det. Noget der virkelig kan irritere mig er når folk ikke aner hvordan man skal placere sig i forhold til situationen. Men lad mig hellere forklare det

Regel nr. 1 - Lad dem komme ud, før du kommer ind
Ja, at lade passagerer på toget stige af, før man selv kaster sig ind i toget. Det kan godt være at du gerne hurtigst muligt vil på toget, så du kan få den gode vinduesplads ved bordet, men ville det ikke være surt om det var dig der blev fanget på toget uden mulighed for at stige af på næste station? Du skal nok nå toget, det kører ikke før området omkring dørene er ryddet for mennesker der har jeg-skal-nå-toget udtrykket i ansigtet... Det er straks vigtigere at få damen i midten af toget ud af toget før gangen bliver blokeret af nye passag, for det kan togchaufføren ikke se...

Det samme gælder for busser, lad passageren stige af før du stiger på, og giv plads for dem der skal af. For en meget fyldt bus, som dem jeg kører med (de er altid proppede!) kan det sågar blive nødvendigt at stige af, vente, og så stige på igen, når dem der skal af er kommet ud.

Og kunne det så lade sig gøre at overføre den etikette til klasseværelses-skift på skolen, så ville det være skønt! Det er så irriterende, at så snart døren bliver åbnet, så strømmer der 30 nye elever ind i det af de i forvejen små lokaler man befinder sig i, så der knap bliver plads til at vende eller dreje sig. Resultatet er, at ingen kan komme hverken frem eller tilbage, og man vil jo helst nå frem til sin egen time til tiden? Selvfølgelig skal hele den nye klasse ikke vente på de 2-3 nølere (som jeg selv) der er lidt sløve med at få pakket sammen - de må tage sig lidt sammen...

Regel nr. 2 - Læg dig ikke til at sove med bagageplads
Det er især et problem om morgenen... Folk er trætte og sløve og har måske ikke sovet længe nok, så det er forståeligt at de har lyst til at sove... det har jeg da også selv. Og der er intet i vejen for at lægge sig til at sove... hvis man så bare ikke har placeret sin taske så det fylder hele sædet ved siden af. For et andet problem som også især forekommer om morgene, når elever er på vej i skole, og andre folk er på vej på arbejde, er at toget (eller bussen for den sags skyld) er propfyldt til randen med mennesker. Så kniber det altså med sidepladser hvis alle samtidig skal have en bagage plads. Så skal man endelig ligge sig til at sove, så tager man lige bagagen til sig først!

Regel nr. 3 - Undgå at blokere vejen
Det er så træls, når der opstår en "prop" i trafikken. Når folk absolut synes de skal stå og snakke i døren, eller kommer gående op af gangen fire-mand-bred og fylder det hele... specielt hvis de går langsomt. Så kan man gå bagved og frustrere sig over ikke at kunne komme forbi, og blive småstresset af det, eller man kan komme fra den anden side og ender med at bumpe ind i en af dem.

Men der hvor problemet især opstår, hvor det virkeligt irritere mig, er når bussen skal fyldes om morgenen. Som tidligere nævnt er min bus altid propfyldt fordi den kører som den første (efter togets ankomst) til skolerne, så nogle folk næsten kun kan nå i skole til tiden hvis de tager den bus. Folk i bussen er kommet så langt, at de har lært at benytte alle sæder, men der er stadig et problem der kan frustrere mig meget, for når sidde-pladserne er optaget, så er der jo stadig en masse ståpladser, men hvor er det så folk standser? De stander i "rummet" ved midterdøren. Hvorfor er det så et problem? Jo, for man kan ikke komme forbi dem, og ofte står der 7-8 mere udenfor og skal med - men bussen kører ofte uden dem, trods det hele bagenden er fri, og der ville være plads til dem... Buschauføren råber af og til at folk skal trække ned, når problemet opstår, hvilket resultere at de "blokerende" ofte står som et andet dumt får og stirre ned på den tomme gang, så man nærmest ikke kan holde de ironiske formodninger om deres tankegang tilbage: "Det kan jo ikke være mig han taler til, for det er jo overhovedet ikke fordi jeg har en hel tom gang ved siden af mig..." Ha! Men jeg har lært at gøre noget ved det - så er ikke sikker på at disse små "forehoveder" er så glade for mig - mens de 7-8 mennesker uden for bussen sikkert er taknemmelige... jo, jeg skubber bare... Jeg standser ganske enkelt bare ikke når jeg når til det sted, hvor køen bag "de blokerende" standser mig, men fortsætter med at gå frem... Eller også råber jeg meget højt. Se det burde ikke være nødvendigt, og ville ikke være det hvis folk blot kunne hitte ud af at give plads for hinanden... Tag og gør det, det gør hele turen meget behageligere...
Udgivet onsdag d. 17. Marts 2010
3 kommentarer og 1260 visninger

Kommentarer

AGravatar Altair 17 Marts 2010 23:27

Åh, Gulde, du beskriver mine tanker omkring transport og bare færden blandt andre mennesker.
Jeg kører med bus, så heldigvis er der ikke det problem med at lade folk komme ud, før folk kan komme ind. Det er dog meget irriterende, når størstedelen af folkene i bussen, bruger fordøren til at komme ud af.
Ved bagagen, så er der tit nogen der gør det. De har bagagen ved vinduet og så sidder ved ved ydersædet og lader ingen komme til. Det er så irriterende. Om morgenen kan jeg godt finde på at lægge mine ting på sædet ved siden af mig, men det skyldes også, at bussen stopper med at samle folk op efter et par stop og den er sjældent fuld. Dejligt nok.
Jeg hader folk som stopper op i vejen, på fortovet eller blot gangen. Jeg oplevede engang at tre personer gik ved siden af hinanden og de gik så langsomt, at 20 snegle allerede havde overhalet dem. Det var så irriterende. Ellers elsker folk jo at stoppe i døren, for den vil jo beskytte en rigtig meget, når de daglige jordskælv kommer!
Folk har også problemer med det at stå oppe i bussen, her hos mig. Alle vil stå vil døren og ingen vil ned og stå ved det sidste sæde. Det er nok skræmmende at være omgivet af siddende folk på tre sider.
Så, som du nok har bemærket, deler jeg samme synspunkt som dig. Folk burde lære at tage hensyn til hinanden.

IGravatar Ida 19 Marts 2010 13:47

Det er godt at du kender til god transport-ettikette. Hader at blive fanget når jeg vil ud :/

Min side er flyttet (igen) fra fashionicda.blogspot.com til lippa.wep.dk Bare lige for at nævne det

GGravatar Gulde 20 Marts 2010 17:34

@Altair Det er rart at hører, at jeg ikke er den eneste med transportkomplekser. Det værste jeg ved er hensynsløse mennesker - for uden dem ville verden pludselig være et meget bedre sted at være

Apropos det med mennesker der blokere vejen, så er det værste jeg har oplevet, at ikke mindre end 8 børn af ca. konfi-alder og yngre kom gående, side om side, op ad gågaden, og fyldte DET HELE! Så irriterende! Jeg var tilfældigvis modgående (kan man mon sige sådan ), men måtte nærmest bumpe ind i en af dem, for at komme forbi... Det har jeg, i min irritationsfremprovokerede ondskab nu heller intet imod, muhaha, så kan de bare lærer hvordan man opfører sig i trafikken >

PS: Den sidste smiley var dog forfærdelig grim

PPS: Kan godt lide joken om jordskælv, hehe

Læg en kommentar

Gravatar
:);):Dx)xP^^":oO:--"+flere-færre
Husk min info med cookie