Guldes blog

Livsstilsblog om interesser, liv og tanker fra en nørdet multipod guldfiskepige

Plot fortolkning og Lost In Translation

Dengang jeg gik på gymnasiet, var én af de ting jeg havde meget svært ved at affinde mig med, den mængde af analyse, og i højere grad fortolkning og overfortalkning vi blev opfordret til og/eller nødtvunget ud i. Den dag i dag, læser og ser jeg også primært fiktion for hyggens skyld, og jeg overvejede (kun halvvejs i spøj) at sætte en disclaimer på min bog, om at den ikke måtte bruges som fortolkningsmateriale (hvis den overhovedet skulle få den form for interesse).

Men på den anden side var jeg også uendeligt uinteresseret i Samfundsfag, både på gymnasiet såvel som på efterskole. Der er noget ved tvang, som lægger en dæmper på engagement... for I dag vil jeg meget gerne følge lidt med på fx. radioavisen hver dag, og af og til vende et politisk emne med andre. (Okay, to be honest, temmeligt tit? Den slags sker vel når man får interesse for kontroversielle emner som feminisme, mens rights og veganisme?)

Men hvordan så med fortolning? Det irritere mig inderligt at må indrømme, at, jo, det lykkedes til en vis grad gymnasiet at hjernevaske mig. Så meget, så at jeg ofte, hvis jeg har set en film eller bog (generelt bare plot) som virkede lidt pudsig i det, tager mig selv i at gennemrode nettet efter andres tanker omkring værket. Reviews og meget specifikt analyser og fortolkning, yaikes! o:

Eksempelvis fik jeg i dag endelig set Lost In Translation, som anbefalet af Yuka Sensei

youtube video

Det var en noget anderledes film. Så ret hurtigt derefter, fandt jeg mig selv søgende på nettet efter både interessante facts og tanker og tolkninger af og omkring filmen.

Èn lægger vægt på brugen af stilhed, som jeg selv syntes virkede meget interessant og plausibel.

youtube video


Et andret review havde nogle andre teorier - blandt andet nogle der clashede med andre facts jeg har fundet om filmen (ah, the flaws of interpretation!), som fx at det var et godt og interessant at filme på hotellet primært om natten. Hvis man kan tro facts-siden, så var det snarere en nødtvungen beslutning - det var nemlig alt de kunne få lov til fra hotellets side, som selvfølgelig ville passe på deres gæstendes kunders oplevelse, haha.

Den sidste analyse jeg fandt, var mere langtrukken, og havde svært ved at holde min interesse. Den var måske en tand for dybdegående til mit nuværende interesseniveau ^^" Men der var nogle gode pointer imellem, som fx. om et sted i filmen, hvor der bliver hvisket noget, man som seer ikke får decideret indblik i. Det giver en form for åben slutning, hvor man er nød til selv at tænke sig til hvad der kunne være blevet sagt og hvad det kunne påvirke, og derved skabe sin egen lille headcanon for hvad der kommer efter filmen.
Udgivet søndag d. 14. Januar 2018
1155 visninger

Movies

Kommentarer

Læg en kommentar

Gravatar
:);):Dx)xP^^":oO:--"+flere-færre
Husk min info med cookie