Guldes blog

Livsstilsblog om interesser, liv og tanker fra en nørdet multipod guldfiskepige

Tandlægeskræk...?

Jeg stødte netop på ordet på en af de blogs jeg følger (A view into my life), og det mindede mig om 3 ting.

1. Jeg burde virkelig børste tænder og gå i seng nu, så jeg kan komme op til træning i morgen. Får et lift sammen med Tanja (Bong) med en veninde fra en anden klub der skal træne med os i Ulfborg i morgen, og det bedste opsamlingspunkt vil være hos Tanja, så jeg skal op på cyklen i morgen.

2. Den der ubehagelige følelse jeg får i en tandlæge stol, som altid gør mig i tvivl om hvorvidt jeg har eller ikke har egentlig tandlægeskræk. Det er ikke umiddelbart fordi jeg er bange for tandlæger. Eller bordet. Men måske smerten. For som jeg har konstateret, til min mors store forundring, så har jeg aldrig haft en behandling ved tandlægen, som ikke gjorde ondt. På trods af bedøvelse både i form af lattergas, som ikke fjerne smerten, men gøre den mere... ligegyldig, og derved udholdelig.. men også i form af sprøjter, som bedøver alt i min mund, eller rettere ALT andet end tænderne. Endda selvom hun brugte bedøvelse der skulle være stærk nok til en tandudtrækning - av, hvis boring føles sådan derunder er det ikke noget jeg har lyst til at prøve!

Så jeg vil ikke sige at mit ubehag er grundløst. Men på den anden side har jeg heller ikke noget problem med at komme derind. Det er bare det øjeblik jeg ligger i stolen og boret bliver fundet frem og tændt, synker hjertet i livet på mig, helt om i ryggen, og efterlader en kold klump der hurtigt spræder sig ud i hele kroppen. Koldt, koldt ubehag, der halvvejs lammer og bedøver kroppen, men selvfølgelig heller ikke bedøver smerten i tænderne.

Jeg synes btw. den store brummer (bor) er den værste... mange synes det er den lille, så vidt jeg har hørt. Hvad synes i?

3. Jeg skal faktisk meget snart have lavet sådan en tandudtrækning. Eller udskæring, bliver det nok nærmere. Skal helst have fjerne i hvert fald visdomstænderne i min undermund, da de er kibbet så tyggefladen er klæmt skrå op mod den næste kindtand - det danner en helt Aladins hule for mad deromme (og er årsag til at jeg allerhest har en tandstik på mig til efter et måltid, jeg bliver så distraheret og irriteret af at have mad siddende fast). Jeg vil gøre forsøget på at skifte tandlæg først, og trænger derfor også ret så meget til et tandlæge-besøg i det hele taget. Men kunne godt tænke mig at prøve (i det mindste) om det kan lade sig gøre at give mig en ordentlig bedøvelse.

Min tidligere tandlæge (gennem hele min barndom også) var meget pædagogisk men også nervøs/forsigt med at over-bedøve fordi nogle åbenbart ikke bryder sig om ikke at kunne mærke munden bagefter. Hun forbød mig at spise en time efter, for at jeg ikke skulle tygge mig selv i tungen - når jeg i virkligheden ikke var mere bedøvet, end at jeg sagtens kunne mærke nok til at undgå det. Hvis jeg endelig skal betale for bedøvelse, så vil jeg hellere gøres følelsesløs i hele kæften, end jeg vil sidde og krumme tær over alligevel at kunne mærke det hele. Og så vil jeg mest af alt bare gerne have det overstået hurtigst muligt (ordentligt) selvfølgelig. Ikke vide hvornår bordet kommer (så jeg kan ligge og fantasere bordet forinden) men bare krumme fingerne, mens det står på.

Hvis så bare smerten var det eneste... men det er jo altså også noget så dyrt. Well, må til at få mig taget sammen ^^"


Har du (tror du) tandlægeskræk? Og er det alt med tandlægen (undgår at komme derind), eller bare når man ligger i stolen (som mig?) Og hvilket bor synes du er det værste? Bare for at stille et par spørgsmål som jeg godt kunne tænke mig at læse svarene på
Udgivet lørdag d. 18. Januar 2014
5 kommentarer og 3231 visninger

Kommentarer

IGravatar Ilhja 18 Januar 2014 16:08

Jeg har ikke tandlægeskræk men jeg er altid nervøs. Især fordi jeg sjældent bruger bedøvelse ved fixing af huller. Jeg fortrækker smerten frem for deb manglede kontrol over ens mund

JHGravatar Jeanette Henriksen 18 Januar 2014 19:02

Jeg har faktisk ikke tandlæge skræk overhovedet, men jeg har panikangst.
De sidste 4 gange ved tandlægen har været rigtig svære..
Deres venteværelse er faktisk det værste og når jeg så endelig kommer ind i stolen og min tandlæge siger hej, er tårene begyndt at løbe ned af kinderne på mig. De er dog enormt god til at takle min angst og gøre mig rolig. Det er betryggende for mig at jeg ved at når først jeg kommer ind, så skal det hele nok gå og at jeg nok skal komme igennem min angst. Det har intet med tandlægen at gøre, det er mere at det er en situation hvor jeg ikke selv har 100% kontrol og det er virkelig angstprovokerende..

aGravatar anonym 20 Januar 2014 00:28

Min gamle tandlæge kunne heller ikke bedøve mig nok til at jeg synes det var smertefrit når jeg havde et hul, men nu er jeg flyttet og har derfor ny tandlæge, jeg er meget overrasket over forskellen. Nu kan jeg INTET mærke! Begge tandlæger er skide flinke, men hold nu op en forskel mht bedøvelsen.
Jeg har aldrig haft tandlægeskræk, men ligesom dig har jeg da været angsten nær når der skulle bores

THGravatar Tandlæge Hørsholm 05 September 2014 08:30

Jeg kender mange der lider af tandlæge skræk og som især er bange for lyden af "det store bor". En måde at komme skrækken lidt til livs på er ved at gå til en tandlæge der har et laserbor. Et laserbor er næsten lydløst og det gør at patienten kan slappe langt mere af når han/hun sidder i stolen og kommer under behandling. Selvfølgelig er der mange andre former for tandlæge skræk / pseudo skræk som du også kommer ind på og derfor er et laserbor ikke løsningen til alle, men det er ihvertfald altid et forsøg værd

Læg en kommentar

Gravatar
:);):Dx)xP^^":oO:--"+flere-færre
Husk min info med cookie