Guldes blog

Livsstilsblog om interesser, liv og tanker fra en nørdet multipod guldfiskepige

Tankespin: Retten til det frie valg!.. som også gælder de andre?

Hvis du er en del af et fællesskab, er dine beslutninger ikke længere bare for egen regning. Du har ikke længere de privilegium at det "kun påvirker dig selv". Med andre kan man ikke længere tillade sig at handle egoistisk uden tanke for andre - for det er de andre der kommer til at betale prisen.

Et eksempel kunne være rygning. Rygere er efterhånden et jaget folkefærd - ikke engang udenfor kan de snart få lov til at være. Det er lige før man tvinger folk til at stoppe - og selvom jeg ikke selv bryder mig om røg, må jeg af og til tænke: er det ikke at fratage folk deres frie valg? Retten til at vælge at ryge, hvis det er det man vil, til at skade sin egen krop, hvis det nu er det man har lyst til?

På den anden side er sidst nævnte netop nøglen til dilemmaet. På den ene side har vi retten til at vælge for sig selv (ved at tage den smøg) og på den anden side retten til at vælge for resten af samfundet, ved at skade sin krop og sine lunger, som sandsynligvis senere vil komme til at kræve dyr behanlding - på samfundets regning.

Nu skal det siges, at rygning kun er et eksempel. Det kunne også være så meget andet. Som at få et barn som ene teenagemor = færre resourcer/overskud til at tage en god uddannelse = sandsynligvis dårligere uddannelse = sandsynligvis dårligere job = sandsynligvis behov for støtte. Eller selvforskyldt fedme. Eller dovenskab. Eller så meget andet...

Har vi så i virkeligheden et frit valg? Bør vi sætte os selv over samfundet, eller samfundet over os selv? Hvad mener du?
Udgivet onsdag d. 08. August 2012
2 kommentarer og 1705 visninger

Tankespind

Kommentarer

MGravatar Martin 12 August 2012 16:28

Godt indlæg.

Vi er begyndt at leve i det man kalder en nanny state. Det vil sige vi mister retten mere og mere til at tage vores egne beslutninger.

Folk har accepteret det fordi det kun har ramt forholdsvis små grupper, deriblandt ryggere.
Staten tager små bider afgangen, så man ikke lige kan se hvad de har gang i.

Men kan tage eksemplet med en frø der sidder i en gryde der bliver varmet langsomt op, og først opdager det når det er for sent.

Der er ting der er accepteret i samfundet og noget der ikke er.

Det er helt okay at sige til en person der sidder og ryger at han kan dø af det og alt det der.

Men siger man til en fed person, du burde ikke spise den kage, og desuden skal du tabe dig, fordi du er for fed.

2 ens situationer, men det ene er ikke accepteret at gøre i samfundet (endnu)

Man skal have retten til at gøre lige hvad man vil, så længe man ikke skader andre.
En holdning som er en undertals holdning i Danmark.

GGravatar Gulde 12 August 2012 18:23

Martin: Jo tak, og et lige så godt svar, herligt!

Jeg vil give dig ret i at staten langsom forgriber sig regelmæssigt på områder jeg ikke synes burde være statsligt styret. Vi ender med et totalitært kontrolleret Samfund, som i nogle af de skræmmende science fiction bøger jeg har læst, såsom "Machet" og "Anders er udvalgt".

Omvendt er problemet, at man i et socialt-liberalistisk samfund som det danske, kun kan have frihed under ansvar. Retten til at gøre lige hvad man vil, uden at skade andre, kan være svær at trække en grænse for. For hvis man laver en brøler og forventer at blive støttet af samfundet, sådan som vi danskere nu er opdraget til, så skader man jo på en måde samfundet - og da samfundet er financieret af alle borgerne i det, altså alle arbejdende-skattebetalende-danskere... altså skader man jo faktisk alle.

I sidste ende handler det om balance. Hvornår er det ok at bryde ind - hvornår er det ikke. Og så har vi jo problemet med frøen i gryden. Hvis du strammer garnet, så dør baby - men bliver det for løst, så løber baby væk.

Læg en kommentar

Gravatar
:);):Dx)xP^^":oO:--"+flere-færre
Husk min info med cookie