At tjene penge på at samle flasker (nostalgi)

Så har jeg surfet på blogland igen I forbindelse med smile-kampagnen i går, var jeg jo selvfølgelig lige ind og kigge hos de andre, der havde meldt ud, at de også ville være med - heriblandt Studinen (enkronesparet.blogspot.dk). Og så kom jeg til at kigge lidt mere på hendes blog, "En krone sparet" lyder jo vældigt fristende for en studerende som jeg - og man er vel jyde Jeg faldt blandt andet over indlægget Tjen penge - Flaskepant, og måtte selvfølgelig lige kommentere på det. Jeg har nemlig selv samlet flasker i mine "ungere" dage, eller hvordan man nu skal sige det... så der var max på nostalgien.

Jeg plejede nemlig selv samle flasker da jeg var yngre, fra mine barns år og helt op til og med efterskoletiden. Så gik jeg en tur med min bror, søster eller nogle kammerater/venner med øjnene mod jorden - og turen havde vi som end nok gået alligevel, så der var ikke noget arbejde ved det. Ah ja, jeg har haft mange af den slags efterhånden. Gode minder

På en times tid (eller hvor lang sådan en tur nu varer, det har jeg aldrig haft tal på) kunne vi godt præstere at samle en 30-40 kroners flaskepant. Det var hyggeligt, og et godt tilskud til 10-20 kr.'s lommepenge Eller en 50'er for den sags skyld, hvilket var hvad jeg fik på efterskolen. Vi gik som regel i bestemte områder og ruter - dels fordi det var en lille by, så der var jo ikke så meget at tage af, og dels fordi vi af erfaring vidste, at det var her der ofte lå noget. Jeg havde alligevel for vane at gå med blikket rettet mod jorden, da jeg var barn: tælle fliser, finde hardball kugler og pæne sten og sådan noget.. og så var det let at få øje på, når der lige var en flaske. Så vi vidste jo godt, hvor vi skulle kigge.

Særligt de lave bøgehække omkring sportshallen (blandt os kaldet "de bæ-brune buske", fordi de så længe bærer brune, visne blade), var det vi gik efter. Vi gik også alle til sport og forskellige aktiviteter som børn, mig og mine søskende, så vi fik ofte øje på flasker på vej hjem fra sådanne steder.

Det er nu ikke noget jeg ville bruge min tid på i dag. Flaske-samling er, som Studinen også har erfaret, beskidt arbejde, og fortjenesten er ringe i forhold til en voksens løn. Og så afhang det selvfølgelig også af hvor ofte vi eller andre gjorde det. Der har som regel været mindst en måned mellem vores ture, for at det kunne betale sig (men igen, lille by). Det var ikke noget vi gjorde sådan fast og jævnligt, bare engang imellem, når vi lige følte for det. Det skal også tilføjes, at 40 kr. var en god indsamling. Gik man oftere, var der færre flasker, og måske kun fortjeneste på 30-10 kr. Eller måske kun en enkelt flaske eller to. Dertil skulle "fortjenesten" for mit vedkommende jo deles i 2, da jeg som oftest havde en anden med - ellers havde det simpelt hen været for surt arbejde. En stor del af værdien lå nemlig i selv gåturen, og hyggen ved at samle og snakke imens. Og fortjensten endte ofte med en tur i kiosken, hvor den blev spenderet på, tja... hvad man nu lige havde råd til af søde sager - alt fra en pose slik, ned til måske et stykke 50-øre-tyggegumme-med-klistermærke.

Så, som sagt, det var ikke noget jeg ville bruge min tid på i dag. Det er ikke det værd. I hvert fald ikke for mig. Men for et barn, eller en ung på lommepenge, var det fedt nok
Udgivet Tuesday d. 23. October 2012
1 comment and 4427 views

Nostalgi Reply

Comments

Leave a comment

Gravatar
:);):Dx)xP^^":oO:--"+flere-færre
Husk min info med cookie