Lowering indoor humidity

Her er et problem jeg tumler med:
Hvordan sænker jeg luftfugtigheden i vores hus?


Huset er desværre ikke så heldigt bygget, med badeværelset helt i centrum og uden vinduer. Dertil kommer at vores udestue hindre muligheden for effektiv udluftning via gennemtræk.

Vi havde problemer med fugt helt tilbage i vores første lejlighed af uvidenhed, og nu i vores hus, hvilket jeg dog først for alvor blev opmærksom på sidste år, havde ført til begyndende mug problemer. Det skulle gerne være håndtetet, men jeg vil jo nødig at det sker igen.

Og siden vi fik indstalleret nye smarte termostater med fugt målere i september, er jeg blevet meget opmærksom på problemet igen.


Der er nemlig så fin og brugervenlig en app, som pænt gør mig opmærksom på at jeg ikke bør tørre tøj indenfor (det gør jeg heller ikke) og om jeg mon ikke fryser, nu mine rum er så fugtige og kolde - nej, det gør jeg ikke.

Men jeg bliver til gengæld opmærksom, når den viser mig en lille optimal skive at sigte efter, hvad angår temperatur og luftfugtighed, og jeg konstatere, at vi ikke esser dem. Og endnu mere opmærksom bliver jeg, når dem advarer mig om at fugtigheden nu er så høj, at der er forhøjet risiko for mug og skimmel... Yikes! Nej tak!
Og jeg bliver blot frustreret, når der ikke er noget af det jeg gør, som tilsyneladende har en effekt.

Jeg kender allerede de gængse tips, men frustrationen kastede mig alligevel ud i endnu en grundig eftersøgningen, og jeg besluttedes mig for at tage noter.Tips til sænke indendørs luftfugtighed


De fleste forslag går på at forebygge problemet ved at udgå eller begrænse tilførsel af mere fugt til det potentielt allerede for fugtige rum. Der var ikke meget nyt her, andet, måske, end en venlig logisk påmindelse om at det ikke gør megen forskel for LUFT fugtigheden når jeg tører badeværelset af med et håndklæde for så at hænge samme håndklæde op i samme rum til tørring (doh!) På samme måde skal klude jeg bruger til dug på ruden i soveværelset selvfølgelig ikke efterlades på radiatoren i soveværelset. Ellers var de rimeligt klassiske, logiske og velkendte...

Begræns tilførsel af mere fugt
(begræns ulykken fra begyndelsen)

  • Tør ikke tøj indendørs
  • Begræns badedampen til badeværelset med lukket dør og tændt ventilation (specielt hvis du, som os, er så uheldig at have et centralt liggende badeværelse uden vinduer)
  • Tænd emhætten når du laver mad
  • Sæt låg på gryder
  • Når fugt fjernes (fx aftørring af dug på ruder eller vand i brusekabinen), bør de klude heller ikke hænges til tørre i samme rum / indendørsSå langt så godt. Vi kan dog ikke undgå at tilføje fugt til luften. Udover hvad vi fordamper af sved og fugt fra huden, er der vanddamp i vores ånde. Det er i øvrigt også det vores fedt forbrændes til - CO2 og vanddamp, facinerende, ikke?
Tilsyneladende udleder vi op til 2 liter vand om dagen.
Hvilket giver god mening hvis vi drikker omkring 2 liter om dagen foruden hvad vi spiser, og vi jo langt fra tisser de mængder ud. Resten må komme et sted fra.
Det meste af det ender i soveværelset, hvillet også giver god mening, da det er der vi spændere størstedelen af den tid vi så bruger hjemme, i hvert fald på en arbejdsdag.

Så vi kommer ikke uden om også at skulle arbejde på at SÆNKE luftfugtigheden. På nær måske hvis vi har brændeovn og utæt bolig. Som jeg har forstået det, kan man endda komme ud fra at skulle gøre en indsats for at HÆVE luft fugtigheden igen, for at have det godt, hvis det er tilfældet. Tænk sig at have det problem.


Sænk luftfugtigheden - luft ud
Åben dørene med gennemtræk, helst 3 gange dagligt i 10-15 minutter. Ikke længere ad gangen, for så risikere du bare at nedkøle væggene og så bliver det dels sværere at få varme i igen, foruden risiko for at luften bliver kølet ned ved den kolde væg og sætter sig som vanddamp, hvilket bare øger mug risikoen.


Men det har også været her de fleste råd stopper. For mange skulle det åbenbart være nok. Well, ikke her, jeg kæmper for at holde fugtigheden bare nogenlunde under 70% i soveværelset, særligt efter vi har fået nye termostater som kan måle fugtigheden i hvert enkelt rum og vise mig realiteter jeg før var lykkeligt uvidende om.

Jeg er kun støt på, nogle få steder, andre råd:

Fugtsugende planter (moisture absorbing plants)
Der er åbenbart nogle planter, så som fredsliljer, engelsk efuy, bregner (Boston Fern) m.fl., der ikke alene ilter og renser luften for giftig kemi, men også regulerer og suger af luft fugtigheden.


Pt. har jeg jo en fin Djævle Efuy hjemme, som måske suger lidt fugt, og lidt andre planter kunne måske også gøre lidt, men jeg tvivler dog på det vil gøre den største forskel. Men hey, undskyldninger for at skaffe flere planter? Jeg tager den

Så havde jeg selvfølgelig en af de flotte snake plants eller "svigermors skarpe tunge" som jeg bekendt desværre fik slået ihjel Der ligger efterhånden en pæn bunke på min plante-kirkegård

Høj temperatur
Der vi måler er relativ luftfugtighed - altså hvor meget fugt der er i luften i forhold til hvor meget der KAN være. Varm luft kan indeholde mere fugt end kold luft. Så når kold fugtig luft varmes, falder fugtigheden. Og når den sænkes sætter fugten sig som dug. Ved at hæve temperaturen kan der altså være plads til mere fugt i luften, og den er ikke så stor en risiko. Det er også årsagen til at høj fugtig luft udenfor stadig kan sænke luftfugtigheden indenfor ved udluftningen, særligt hvis den er kold nok. For eksempel når det er vinter.


Men det er ikke vinter. Det er efterår med høj luftfugtighed, megen regn og ikke relativt set voldsom kolde temperaturer. Så jeg kæmper en tilsyneladende forgæves kamp, hvor det virker som om jeg erstater den fugtige luft indefra med endnu mere fugtig luft udefra.

I am making it worse, aargh!

Så det virker som om jeg nærmest er tvunget ud i:

Affugter, elektrisk
Maskine som, med vold og magt kan trække fugt ud af luften - når fodret med strøm. Og koster et 4 cifret beløb åbenbart. Suk.

Affugter, kemisk
Princippet går på at placere poser med fugt tiltrækkende indhold, som fx silica kugler eller salt, som suger fugten ud af luften, og lader set fortætte igen i en spildbakke, som man så kan tømme igen.


Af en eller anden grund er der næsten igen sider der nævner det, og jeg er ikke sikker på hvorfor. Om det slet og ret ikke er særlig effektiv en løsning, eller om der er risiko for kemiske gener, om der bare ikke er udbredt kendskab nok til løsningen, eller om der bare ikke er så meget forretningspotentiale som i elektriske affugtere... Men på den anden side virkede det også til at være et fåtal af sider der nævnte den. De fleste bemærker bare tørt (haha) at udluftning burde være rigeligt, eller at det også kan blive FOR tørt hvis man er så heldig at have brændeovn. Igen er jeg forundret over at nogen kan have dét luksusproblem.


Efteråret er den største udfordring


Det skulle heldigvis være denne tid på året der er værst - og kun den. Efteråret altså. Om sommeren er der selvfølgelig tit pænt fugtigt, blandt andet fordi temperaturen er høj, men der er der til gengæld storts set åbent overalt for at være der for varmen.

Om vinteren er luften kold, og derfor tør - koldere luft kan jo, som vi ved, ikke indeholde så meget fugt som den varme, så 5-10 minutters udluftning er meget effektivt. Der har jeg også selv kunne følge på vores tidligere fugt måler, hvor jeg med fornøjelse har kunne se taller falde hurtigt under udluftningen.
Foråret er også en meget tør tid på året, og vasketøj der hænges ude tører på ingen tid.

Men efteråret. Det er åbenbart en udfordring, fordi luftfugtigheden (relativ) både er meget høj, og temperaturen også stadig er forholdsvist høj.

Og nu hvor vi har fået indstalleret fugt målere overalt (på nær badeværelset) som jeg kan observere på min mobil når jeg vil, så kan jeg rigtigt gå og panikke. Særligt fordi jeg husker den store indsats jeg måtte igang med i vindueskarmen i soveværelset for ikke at nævne det enorme arbejde i uheldigt designede badeværelse, for at få spor og pletter efter mug væk. Øv! Der vil jeg helst undgå igen!

Nå, men i det mindste er der da ikke dug på vinduerne... Endnu.

Meeen jeg tror nu alligevel hellere jeg må få snakket med min partner om nødvendigheden af at få fat i en affugter. Vi invisterede trods alt i en pænt dyr ventilations maskine i sommers for at udholde varmen. Så kan vi vel også invistere i en affugter for at få skabt et sundt og sikkert indeklima. For konstateret: begrænsning af udledning og udluftning er åbenbart bare ikke nok...Det hjælper når vejret bliver koldere


Her til sidst må jeg hellere få tilføjet, at jeg begyndte på dette indlæg i oktober, og her, en måned efter ser situationen allerede anderlefes ud. Det ER efteråret der er den værste tid, hvor fugt niveauet et højt, og temperaturen ude ikke meget ulig den indenfor.

Nu i November, og faltisk allerede 2 uger efter jeg begyndte på indlægget, er temperaturen heldigvis faldet udenfor, hvilket dels betyder det er nemmere at udskifte luften indefra, og at den relative fugtighed i den koldere luft udefra faldet når den kommer ind og bliver varmet op. Så det har allerede hjulpet stort på problemet.

Det betyder dog også, at der nu er dug på ruderne, og at faren for en relativ større fugtighed omkring kolde ruder og kuldebroer er større, og at det deraf samtidig er det vigtigere ikke at lufte ud for længe af gangen, for ikke også at få kolde fugtige vægge. Det betyder også, at fugtigheden reelt helst skal holdes lavete end de max 60%.

Så problemet er stadig reelt, men dog ikke helt så kritisk mere. Så det er måske bare sådan vi hvert år må holde ud på kanten når vi når begyndelsen af efteråret.Disclaimer: Jeg er glad amatør på området og ved stort set kun hvad jeg har kunne søge, læse og spørge mig frem tid, udover mine egne erfaringer i kampen mod fugt og mug i huset.

Jeg håber dog I kan gøre brug af nogle af de erfaringer. I må også meget gerne kommentere, hvis I ved noget om emnet, som jeg ikke har beskrevet her, og som I tror kunne være mig til nytte.

Lad os hjælpe hinanden bedre.

Udgivet Wednesday d. 13. November 2019
789 views

Homemaking

Comments

Leave a comment

Gravatar
:);):Dx)xP^^":oO:--"+flere-færre
Husk min info med cookie